Placinta cu rubarba si capsuni

Va povesteam intr-una din postarile anterioare ca am redescoperit minunatul rabarbar. Si pentru ca “extazul” mi-a dereglat bunul simt am exagerat. Am cumparat o cantitate mai mare decat era cazul pentru a-mi satisface poftele si curiozitatea. Asadar, am fost “nevoita” sa mai pregatesc ceva inedit si delicios (evident!!) cu rabarbarul ramas.

Astfel, pentru ca printre cei mai buni prieteni ai rubarbei sunt capsunii am ales sa ii combin intr-o placinta americana.

Placinta cu rubarba si capsuni

800 g faina

330 gr unt rece

2 linguri zahar

1 lingurita si jumatate de sare

2 linguri otet de mere

50 ml votca ( Votca opreste procesul de transformare al glutenului din faina iar aluatul si crusta capata o textura mai fina. Puteti sa inlocuiti votca cu apa fara probleme)

Ingrediente umplutura si topping

1 lingurita esenta vanilie

1/2 kg rubarba – taiata in bucati mici

1/2 kg capsuni – taiati in jumatate sau sferturi daca sunt mari

100 gr zahar

65 gr zahar brun ( Daca va doriti o compozitie mai dulce adaugati 100 gr zahar brun)

5 linguri amidon

1 lingurita coaja de portocala sau lamaie

un praf de sare

1 ou

1 lingura de zahar

Preparare:

Aluat:

Amestecati ingredientele uscate intr-un bol mare, si apoi adaugati peste untul taiat cubulete. Cu degetele incorporati untul, pana obtineti un amestec granulat.

Amestecati intr-un vas votca + otetul de mere + 50 ml apa rece ( chiar foarte rece).

Presarati lichidul obtinut peste amestecul de faina si unt. Il rastunati pe suprafata de lucru atunci cand e cat de cat omogen si continuati sa il framantati, adaugand cate un praf de faina pentru a preveni lipirea acestuia de masa.

Odata ce aluatul are o consistenta densa il puneti in frigider pentru aprox. 2 ore. Aluatul poate fi pregatit chiar cu cateva zile inainte si sa fie tinut in frigider. Il puteti tine chiar o luna in congelator, si sa il decongelati atunci cand aveti nevoie.

Compozitie:

Peste rubarba si capsunii taiati adaugati zaharul, vanilia, amidonul si praful de sare. Amestecati bine pana cand toate ingredientele “imbraca haine prafuite”.

Asamblare:

scoateti aluatul din frigider, si dupa aproximativ 5 min puteti sa incepeti sa il lucrati. Incepeti prin a-l imparti in 2 parti.

Prima bucata o intindeti intr-o foaie groasa de aproximativ 1 cm.

Ungeti tava cu unt si puneti peste cu grija foaia de aluat. O nivelati cu ajutorul degetelor, si insistati pe peretii rotunjiti ale tavii. Astfel dupa coacere o sa aiba o forma frumoasa.

Odata foaia intinsa intinsa adaugati compozitia de fructe.

Intindeti si ce-a dea doua parte de aluat intr-o foaie si acoperiti placinta.

Bateti ooul alaturi de putina apa si ungeti aluatul. Presarati apoi zaharul iar apoi crestati-l aluatul pentru a permite fructelor sa se coaca iar excesului de lichid sa se evapore.

Va recomand sa puneti tava cu prajitura peste tava de copt tapetata cu hartie. In acest mod evitati ca sucul de fructe sa se scurga direct in cuptor.

Prajitura se coace pana cand devine aurie deasupra, marginile se dezlipesc de pe peretii tavii si aluatul devine ferm la atingere.

IMG_20170520_143713-01

Rezultatul este pe masura muncii depuse: senzational! 🙂

IMG_20170520_203059-01

Enjoy! 🙂

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s