Briose cu rabarbar si crumble

Inca din copilarie unul dintre primele semne ale primaverii, pe langa minunatele cirese si capsuni, este aparitia rabarbarului. Nu stiu cum e in alte zone ale tarii, dar in Ardeal aceasta leguma ( caci da, este o leguma) se regasea in majoritatea gospodariilor si era reinterpretata in deserturi datorita aromei speciale. Din ea se pregatea un compot acrisor si racoritor sau faimosul pandispan cu rabarbar si spuma de ou. O minunatie!

Astazi am trecut pe langa un aprozar care langa multitudinea de fructe si legume primavaratice avea la loc de cinste rabarba. Nu am rezistant tentatiei si am cumparat 2 legaturi.

Pentru cei care nu le-au folosit niciodata e important sa stie ca frunzele sunt otravitoare, asadar se arunca. Betele in schimb sunt bogate in vitamina C, magneziu, calciu, fier, fosfor. Se pare ca in Europa medievala aceasta planta era mai scumpa decat sofranul.

Asadar daca tot am cumparat o cantitate generoasa mi-am propus sa pregatesc o serie de retete in care rubarba sa fie vedeta. Si pentru ca prea multe date tehnice strica , zic sa trecem la treaba. 🙂

Briose cu rabarbar si crumble

Ingrediente pentru 12 briose

Pentru amestecul de briose:

150 zahar alb

175 gr rubarba ( aproximativ 2 bete)

2 linguri ulei floarea soarelui

1 ou

1 esenta vanilie

125 ml lapte batut

200 gr faina

1 lingurita praf de copt

1 lingurita bicarbonat de sodiu

Pentru toppingul de crumble:

50 gr zahar brun

25 gr fulgi ovaz

50 gr faina

50 gr unt

1 lingurita scortisoara

Preparare:

Incalziti cuptorul la 200 C. Intre timp amestecati intr-un bol ingredientele pentru crumble. Trebuie sa obtineti niste graute de marimea boabelor de mazare.

Intr-un castron taiati in bucati mici rabarbarul si puneti peste el zaharul.

In alt vas mai mare amestecati oul, laptele batut, si vanilia. Le amestecati bine si turnati peste rabararul si zaharul. Continuati adaugand faina, bicarbonatul si praful de copt.

Amestecati totul bine pana cand faina se incorporeaza total.

Ungeti formele de muffins cu unt si apoi cu lingura umpleti fiecare forma de 3 sferturi.

Deasupra fiecarei briose puneti cate o lingura, doua de crumble.

Se pune in cuptor pentru aproximativ 15 min. la sfarsit ele trebuie sa fie usor bronzate.

20170516_145513-02.jpg

Eu le-am servit cu o inghetata de vanilie si caramel, dar ele pot fi mancate si simple sau cu unt.

20170516_161317-01.jpg

Enjoy! 🙂

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s