Ciorba de cartofi cu sfecla rosie

In mod oficial, de astazi a inceput Postul Pastelui. Urmeaza 6 saptamani in care teoretic, ar fi recomandat sa nu consumam produse de provenienta animaliera. Avem de ales intre doua variante: fie sa respectam regula timp de 2 zile pe saptamana ( Miercurea si Vinerea), fie zilnic.  Cred ca modul in care ar fi ideal sa ne raportam la aceasta perioada nu este neaparat  doar cel religios. Am putea sa o privim si ca pe o etapa de purificare, de detoxifiere si de ce nu, un exercitiu de autocontrol si stapanire.

Dupa o iarna lunga, cu sarbatori imbesugate, corpul nostru are nevoie de o pauza ca sa se pregateasca pentru Primavara.  Astfel, se renunta la mancarea grea in favoarea celei usoare, la fel cum renuntam la hainele groase in avantajul celor subtiri.

Pentru cei interesati sa se supuna testului va recomand sa incercati, sa va testati limitele si cine stie, poate la sfarsitul “regimului” descoperiti ca nu va lipsesc nici lactatele, nici carnea sau ouale.

Personal am mai adaugat o “greutate” pentru urmatoarele saptamani: fara zahar procesat (de nici un fel, culoare sau forma). Va anunt la sfarsit daca am reusit. 🙂

Eu am dat start provocarii cu o ciorba clasica, adaptata Postului. Am exclus ciolanul si afumatura in favoarea legumelor si am imbogatit-o cu arome colorate si parfumate.

Ciorba de cartofi cu sfecla rosie

Ingrediente pentru 6 persoane:

4 cartofi medii

1 sfecla rosie mica

1 ceapa alba

2 morcovi

1 radacina de patrunjel

1 radacina pastarnac

2 bete telina Apio ( sau o bucata mica de telina radacina)

3 rosii medii ( Sau jumatate cutie rosii din conserva)

3 linguri ulei

2 l apa calda

1-2 lingurite cu sare

Otel sau zeama de lamaie/bors – dupa gust

Tarhon si patrunjel ( optional inlocuiti Tarhonul cu Leustean)

Preparare

Intr-o recipient puneti aproximativ 2 l apa sa se incalzeasca.

O  alta oala pentru ciorba o puneti direct pe foc si turnati uleiul. Puneti ceapa tocata marunt si presarati in praf de sare. Dupa aproximativ 2 minute ( nu mai mult), uniti radacinoasele tocate ( morcov, telina, patrunjelul, telina, pastarnacul si sfacla rosie) alaturi de ceapa si lasati-le “sa isi faca de cap”.

Cand zeama de la legume a scazut, rastunati peste rosiile tocate marunt.

Pont: Daca folositi rosii proaspete va recomad sa le introduceti in prealabil in apa fiebinte, sa fiarba timp de 3-4 minute. Le scoateti din apa, le crestati usor si apoi le decojiti. Coaja o sa se ia foarte usor lasand pulpa neatinsa.

Lasati compozitia pe foc amestecand constant. Cand apa este fierbinte ( puteti sa folositi si apa in care ati fiert rosiile) turnati treptat cate un polonic, doar atat cat sa nu acopere legumele. O mai lasati sa fiarba si intre timp taiati in cuburi cartofii, pe care ii puneti in oala. Continuati cu sarea si turnati restul de apa. Acoperiti oala pentru pastrarea aromelor si lasati-o sa fiarba.

Dupa aproximativ 30-45 min ( in functie de oala si cantitatea pregatita) ciorba este gata. Asezonati cu acritura si verdeata si sare daca mai este nevoie.

img_20170227_120325-01-01

Enjoy!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s