Supa crema de linte rosie

Frigul din ultimele zile si cenusiul din jur m-au facut sa imi doresc ceva cald, aromat si mai ales colorat. Si pentru ca am vrut ceva nou si interesant am ales sa pregatesc o supa crema de linte rosie.

Am descoperit lintea in urma cu aproximativ 1 an, cu ocazia unei vizite facute in Italia in timpul postului de Paste. Familia pe care am vizitat-o  pregatise un ghiveci cu linte iar gustul m-a cucerit. Similara cu fasolea boabe ( “boane” in limba ardeleneasca 🙂  ), lintea este mult mai delicata, mai usor si mai rapid de pregatit decat faimoasa verisoara.

Se intalneste in magazine sub diverse culori: verde, rosie, galbena iar beneficiile sunt multiple continand antioxidanti, minerale si acid folic.

Supa crema de linte rosie

Ingrediente 4 persoane

1 cana linte rosie ( puteti sa folositi si al tip de linte) 🙂

3 linguri ulei masline

1 ceapa

1 morcov mare

3 cozi telina apio

3 frunze dafin

1 lingurita boia dulce

3 catei usturoi ( dimensiune medie spre mare)

1 litru supa legume

1 lingurita tarhon conservat ( “Tarcan”)

Sare, piper

Preparare:

Clatiti lintea si lasati-o sa stea putin in apa, astfel o sa se gateasca mai repede.

Intr-o cratita adaugati uleiul de masline si ceapa tocata marunt, la foc mic. Puneti jumatate lingurita cu sare peste si amestecati ocazional sa nu se arda.

Adaugati apoi morcovii, telina si lintea cu tot cu apa. Lasati-o sa se incinga pana cand lichidul se reduce la jumatate. Supa de legume trebuie tinuta calda.

Peste legume puneti foile de dafin si lingura cu boia dulce si usturoiul tocat marunt.. Atunci cand toate aromele s-au amestecat in oala varsati litrul de supa peste ele si lasatile sa fiarba la foc mic pana cand toate sunt fierte bine.(aproximativ 45 min-1 h)

Inainte sa luati supa de pe foc adaugati tarhonul si mai lasati sa fiarba 5 min.

Odata legumele fierte, luati oala de pe foc si lasati supa sa se raceasca putin. Mutati continutul intr-un blender, robot ( sau puteti sa folositi chiar blenderul de mana). Mixati bine toata compozitia pana cand obtineti o textura fina, cremoasa. Daca nu reusiti sa o blenduiti foarte bine si va doriti o supa extra fina, o puteti trece printr-o sita.

Aceasta supa crema poate fi pregatita cu succes in post, poate fi mancata de vegetarieni dar mai ales de cei mici.

Se poate manca simpla alaturi de o felie de paine integrala prajita, stropita cu un fir de ulei de masline.

Daca va doriti sa o tranformati in ceva mai consistent, puneti in tigaie cateva felii de bacon pe care le rumeniti pana cand devin crocante. Apoi le scoateti pe un servete pentru a le usca de excesul de grasime. Odata racite le puteti sfarama peste supa.

De asemenea puteti, sa adaugati in fiecare farfurie cate o lingurita de iaurt grecesc.

Enjoy! 🙂

 

 

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Alipop says:

    Suna foarte interesant, o sa încerc și eu cu siguranță. Fac des supe crema dar pe cea de linte nu am încercat-o pana acum.
    Mersi de idee 😉

    Liked by 1 person

    1. Spor si astept feedback-ul 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s