Crema de otet balsamic

Odata intrat in bucatariile noastre, otetul balsamic pare sa isi gaseasca locul pe cele mai neasteptate produse. De la salate de cruditati la fripturi, de la fructe de mare la aromatii capsuni sau piersicile la gratar, toate par sa ii imbratiseze aroma.

Originar din Italia, din regiunea Modena  este considerat un”nectar” al condimentelor. Este facut din struguri albi marca Lambrusco si Trebbiano di Castelvetro, presati iar mustul este fiert imediat pana cand isi reduce volumul la jumatate. Procesul de maturare poate sa dureze de la 12 la 35 ani si anual este mutat intr-un alt butoi de lemn.

Poate fi gasit in magazine sub diferite forme si arome iar preturile variaza extrem, in functie de caliatatea si mai ales gradul de invechire al acestuia.

Asadar, reteta de astazi nu vorbeste despre ingrediente complexe ci espre regele condimentelor italiene: Otetul balsamic de Modena.

Reductie de otet balasamic

Ingrediente:

1 cana otet balsamic Modena

1/4 cana zahar brun

Pont: Pentru o nota fructata va recomand sa adaugati jumatate de cana de sirop de zmeura. Nu o sa va para rau 🙂

Preparare:

Puneti pe foc, intr-o tigaie antiaderenta otetul si zaharul. Intensitatea focului trebuie sa fie medie. Lasati sa fiearba timp de aproximativ 20-25 min, amestecand constant.

Atentie: deschideti geamul, porniti hota si SCOATETI DIN PRIZA detectorul de gaze. :))) Aburii eliberati din otet sunt foarte puternici.

Odata redus la jumatate il puteti depozita intr-un recipient inchis etans pentru cateva luni. ( daca nu il terminati pana atunci) 🙂

Eu l-am servit alaturi de Bruschette cu somon si jamon

Feliile de paine prajita le-am uns cu unt si apoi le-am acopeit cu felii de somon sau jamon.

Peste bruchettele cu jamon am presarat putina branza cu mucegai ( Blue cheese).

Peste brushettele cu somon am pus cateva fire de usturoi tanar.

Am stropit ambele bruschette cu reductia de otet balsamic iar rezultatul a fost unul wow.

“Curcubeu pe cerul gurii”

Ramaneti pe frecventa pentru ca o sa urmeze noi retete iubitoare de otet balsamic. 🙂

Enjoy!

 

Advertisements

5 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s