It’s beginning to Smell like Christmas

Nu de putine ori senzatiile au fost considerate ca “poarta” sau “izvorul” cunoasterii. Pentru mine simturile, mai ales cel al mirosului, au fost definitorii. Imi aduc aminte perfect mirosul din casa bunicilor mei, in special din perioada Craciunului.  Atunci, Mama mare se trezea cu noaptea in cap, sa pregateasca o sumedenie de minunatii. Ani la rand o rugam sa ma trezeasca si pe mine ca sa particip la magia care se descatusa in bucataria ei. Pana cand, intr-un final a facut-o, si Doamne ce frumos a fost.

Asadar, astazi asta am vrut sa pregatesc ceva care sa imi aminteasca de copilarie si de magia diminetilor in bucatarie alaturi de Mama Mare. Ideea a venit de la cele 4 banane uitate in cosul cu fructe si care tindeau sa se bronzeze prea tare, asadar se cereau folosite de urgenta.

Christmasy Banana Muffins

3 Banane mari foarte coapte

1 1/2 cana faina ( eu am folosit faina alba dar puteti sa o inlocuiti cu cea integrala)

1/3 cana zahar ( recomand zaharul brun pentru un gust mai intens, de caramel)

1 ou

1/3 cana unt topit

1 lingurita scortisoara

1/2 lingurita nucsoara ( e mai aromata )

1 lingurita bicarbonat de sodiu

1 plic praf de copt

1/2 lingurita sare

Preparare:

Amestecati intr-un castron ingredientele uscate: faina, zahar, praf copt, bicarbonat sodiu, scortisoara, nucsoara si sare.

Intr-un alt recipient pasati bananele si adaugati apoi oul si untul. Amestecati energic cu telul ingredietele lichide pana obtineti o pasta omogena. Eu am folosit blenderul, dar daca nu il aveti nu este o problema, compozitia nu este una migaloasa sau complicata.

Adaugati lichidul peste ingredientele uscate si amestecati pana scapati de orice urma de faina.

Intr-o tava speciala pentru briose puneti cosuletele de hartie. Umpleti fiecare dintre ele pana la jumatate.

Atentie: compozitia o sa isi dubleze volumul.

Se introduc in cuptor pentru aproximativ 20-25 min.

Atunci cand sunt suficient de aramii le puteti scoate. Verificati daca sunt gata prin metoda clasica “scobitoarea” sau “spagheta” ( Daca sunteti ca mine si nu va plac scobitorile 🙂 )

Pot fi servite cu unt si dulceturi, iar daca vreti ceva mai extravagant cu inghetata. Cine a spus ca inghetata e buna doar vara?!

Pont: Briosele pot fi congelate. Ele se vor dovedi o solutie rapida pentru micul dejun in zilele de sarbatoare sau cand aveti musafiri inopinati.  Cand situatia o cere le scoateti din congelator, le puneti in cuptor cateva minute si tanana: gustarea e gata.

Enjoy!

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Maria says:

    Le-am facut aseară 😁…azi au mai rămas doar 2 😃

    Liked by 1 person

    1. Minunat. E semn clar ca trebuie sa repeti reteta 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s