Porcul nostru cel de toate zilele

Ladies and gents, a venit mult asteptata si mult dorita luna Decembrie. Luna exceselor de toate felurile si formele, dar mai ales luna “Porcilor”. Este acel moment al anului in care nu mai tinem cont de nimeni si de nimic si simtim nevoia sa exageram totul. De la sentimente la cumparaturi, de la munca depusa la mancarea ingerata, totul in aceasta luna prinde o nota “bombastica”.

Desi nu sunt cea mai mare fana a carnii si produselor de porc, “detin” o serie de rude darnice si atente care au tinut sa imi pregateasca un mic pachet cu ‘de-ale porcului”.

Asadar, va puteti inchipui Decembrie fara faimoasa friptura de porc? Evident: Nu!

Si cum

In concluzie am purces sa”cladesc”o noua reteta marca proprie.

Friptura aromata cu portocale si coaste lipicioase

Ingrediente – 4 persoane

300 gr Coaste (Eu am folosit 3 coaste netaiate)

250 gr carnati porc proaspeti

300 grame Pece ( Pecea reprezinta carnea macra aflata langa sirea spinarii animalului)

5 catei usturoi

2 portocale

1 pahar vin rosu

sare si piper

Optional: rozmarin.

Pentru marinata:

150 gr miere

1 ligurita boia ( dulce sau iute dupa gust si preferinte)

3 linguri ketchup

piper

Instructiuni:

Recomand marinarea costelor cu cel putin cateva ore inainte. Amestecam mierea cu boiaua, piperul si ketchup-ul intr-un bol. Punem coastele intr-o punga si varsam peste ele marinata. Inchidem punga bine de tot si apoi incepem sa masam bine de tot coastele, pana cand suntem siguri ca toate au fost imbracate cu arome de sarbatoare.

Punem in tava pecea feliata, carnatii si coastele marinate. Peste ele aruncam usturoiul taiat grosier. Varsam sucul de la o portocala in tava iar pe cea de-a doua portocala o feliem si o punem peste bucatile de pece.

Atentie: daca pecea a fost deja sarata si afumata ( la fel si coastele) NU mai adaugati sare.

Daca aveti rozmarin, rupeti o crenguta si imprastiati acele peste bucatile de pece.

Acoperiti tava si bagati-o in cuptor pentru 20 min. Apoi indepartati capacul/folia si varsati paharul cu vin, astfel incat toate “carneturile” sa prinda aroma vinului.

Pont: Folositi doar vinul pe care il beti cu placere. Daca adaugati un vin de calitate indoielnica si mancarea o sa si piarda din calitate. 

Dupa inca 20 min, preparatele ar trebui sa fie gata. Le puteti scoate din cuptor cand sunt rumenite dar nu arse. Daca le lasati prea mult riscati sa se usuce si sa se intareasca si ne dorim sa fie suculente.

Ca sa completam imaginea unei mese specifice de iarna, le puteti servi cu muraturi traditionale.

Enjoy it “wisely“!

 

 

 

 

 

 

One Comment Add yours

  1. Angela says:

    Miam miam! :* De incercat!

    Like

Leave a comment